Etkili İletişim” huzurlu, sakin ve bereketli bir hayata giden yoldur. Verimli iş ve aile yaşamının ilk kuralıdır.

Etkili İletişim ; Şahıslar arasında yapılan  fikir, his, haber ve bilgi alışverişini  her çeşit şekil ve yolla birbirine en açık, en çabuk, en düzgün, en doğru yer ve  doğru zamanda kusursuz bir şekilde birbirine iletilmesidir.

Etkili İletişimin ilk adımları

  • Kendimizi iyi tanıyalım. Karşımızdaki şahsı tanımlamaya çalışalım. Amaç ve gerçekleşmesini istediğimiz hususu iyi belirleyelim.
  • İlk iİletişimin ve ilk intibaın oluşacağı anlarda, kılık kıyafetimiz, görüşeceğimiz şahıs ve ortama uygun tarza getirelim.
  • “Beden Dilimizi” duruşumuzu bakışlarımızı ve yüz ifadelerimizden oluşan vücut kabiliyetlerimizi orantılı kullanalım. Abartılı veya pasif hal ve hareketlerden kaçınalım. kaçınalım.
  • Ses tonumuzu, vurgularımızı anlam ve heyecanlarımızı kurallara uygun bir tarzda sarf edelim..
  • Açık ve anlaşılır olalım
  • Neyi nasıl ve ne kadar söylemek istediğimize karar verelim
  • Muhatabımız ve yanındakiler ile göz teması kurmaya dikkat edelim. Kişi ve beraberindekilerini konuya dahil edelim.
  • Şahsı, haberi veriyi can kulağıyla izleyelim, empati kuralım ve daima anlayışlı olmaya çabalayalım.

Etkili İletişimde Analizler

Kendini tanımanın en kolay yolu ; İyi ve kötü yönlerimizi dikkatli bir şekilde belirleyelim. Bize tehdit oluşturacak eksik taraflarımızı gözden geçirelim. Sahip olduğumuz imkânların sağladığı fırsatları listeleyelim. Bu işleri ilmi bir şekilde yapmak istiyorsak Pestel veya yaygın olarak  başvurulan “Swot Analizi”ni kullanabiliriz.  Dört İngilizce kelimenin baş harflerinden oluşan SWOT : (S) Strengths,(Güçlü Yönler), Weaknesses (Zayıf Yönler), Opportutities (Fırsatlar) Threats (Tehditler) anlamına geliyor. Google ve benzeri Umumi tarayıcılardan edindiğimiz, boş bir Swot Analizi örneğine özelliklerimizi yazarız. Böylece en kolay yoldan zayıf ve kuvvetli taraflarımızı ortaya çıkarırız. Güçlü taraflarımızın temin ettiği fırsatlar ve faydaları fark ederiz. Zayıf ve eksik taraflarımızın getireceği tehlike ve tehditleri mercek altına alırız. Olası risklere karşı tedbir alırız. Hatta bu işin uzmanı Psikoterapist, Kişilik Geliştirme Uzmanları, Ehliyet ve Liyakatları Dünya Çapında eğitim veren uzmanlar tarafından tastiklenmiş‘Koç’lara danışabiliriz veya  yardım alabiliriz. Youtube Kanalında  ‘Etkin İletişim’ Pestel, Swot Analizi, DISC Kişilik Envanteri üzerine binlerce saatten oluşan videolara bakabiliriz. Yazdıklarımız tavsiyelerimiz izlediklerimiz sayesinde  kendimizi tanımanın verdiği rahatlıkla eş, dost ve iş çevremizle kaliteli ve istediğimiz ölçüde “Etkili İletişim  kurarız. Sağlık, huzur ve bereket afiyet ile yaşarız inşallah

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir