“Etkin İletişimin” en önemli kurallarından diğerleri de muhataplarımızın aile yapısı, yetişme tarzı ve ortamı, eğitimi ve hobilerini iyi incelemek gerekir. Ayrıca şahısların görme, işitme, koklama ve tat alma duygularının karakterine etkisini öğrenmek çok önemlidir. Bazı insanlar koku, bazıları görsel, bazıları işitsel ve bazen de tat alma duygularının tesiriyle hareket eder. Uyum sağlar Diğer taraftan son senelerde yaygın olarak kullanılan DİSC kişilik envanterine baş vurabiliriz. Öngörülebilir davranışları ve kişilik özelliklerini dört madde ile tespit edebiliriz.  DISC Modeli bireylerin kendilerini daha iyi tanımak ve hal ve hareketlerini en iyi şekilde anlamak ve muhataplarına göre tavır almak üzere kullanılan bir dildir. Bu envanter bireyin kişilik özelliklerinde öne çıkan; D (Dominance) İ (Interaction), S (Steadiness), C (Cautiousness)  (Dominant, İz Bırakan, Sadık, Ciddi) kelimelerinin baş harfleriyle adlandırılıyor. Aynı zamanda  4 Renge ayrıştırdığınız insanları derinden analiz edebiliriz. Bu bilgiler doğrultusunda iletişim kurmaya çalışırız Eğilimlerine göre tavır alırız.

Kırmızı Renk ile tanımladığınız ‘Dominant’ şahıslar Lider vasıflarıyla öne çıkarlar. Sosyal ve savaşçıdır. Zamanı iyi yönetir. Herşeyi Sorgular. Resmin bütününe bakar. Ödül ve başarı ile tetiklenir. Zaferden zafere koşar. Hızlı ve akıcı konuşur. Çıkarına uymayanı ve ters düşeni acımasızca eleştirir. Bencildir. Yardım istemeyi sevmezler. Kontrolü elde tutmayı severler. Kural disiplin düşmanıdır. Övülmeye bayılırlar. Özgüven patlaması yaşarlar. Problem çözücüdür. Organizasyonda rakipsizdir. Rutin işleri sevmez. Yenilikçidir. Çok yönlüdür. Aynı anda birçok iş yapabilir.

 Sarı renk gurubuna giren İz Bırakan karakterler genellikle kıpır kıpır ve canlıdır. Duygu ve düşüncelerini el, yüz kol hareketleriyle anlatmayı severler. Odaları, masaları düzensiz ve dağınıktır. İnsani yönleri çok kuvvetlidir. Düşmanı yoktur. Herkes ile iyi geçinir. Öngörülü ve sezgilidir.  Giyim ve kuşamları, enteresan hâl ve hareketleriyle dikkat çekerler. Plân, program, matematik, hesap sevmezler. Sürekli iletişim halinde ve birileriyle konuşurken görürsünüz. Hayalperest ve ileri görüşlüdür. Duygusal boyutları önplândadır. Fikirlerini hayata geçirmede ve canlılık kazandırmada zorlanırlar. Medeni cesaretleri kuvvetli ve atılgandır. Bonkör şahsiyetlidir. Teferruatı çabuk aşar. Gurup faaliyetlerinde uzlaştırıcıdır. Pozitif, keyifli, sempatik katılımcıdır. Sarı karakterlerin maalesef ki çok dikkatleri zayıftır. Sosyoekonomik ve siyasi güçleri bir arada kullanmaya bayılırlar. Stratejik düşünceye sahiptir. Mantıklı cevap verir. İnandırma veya kandırmada ustadır. Üstün ikna kabiliyetine sahiptir

 Yeşil karaktere sahip Sadık şahsiyetler sadakatli olmalarıyla tanınır. Anlaşılması çok ama çok zordur. Aynı firmada uzun süre çalışmakla ünlüdür. İçe kapanık karakterdir. Yeşil guruba dahil olan kişiler asla ‘hayır’ demez. Diyemez. Aynı zamanda çok dengelidir.

Mavi

Saydığımız kişilere ulaşmadan önce kılık kıyafetimize özen göstermeliyiz. Şahıs ve kurumlara göre giyinmeye dikkat etmeliyiz. Resmi görüşmelerde ten rengimize göre siyah veya lacivert kıyafetler tercih etmeliyiz. Disiplin sahibi kişilerin karşısına havai hercai elbiselerle çıkmamalıyız. Yüz ifadeleri ve el kol hareketlerinden oluşan ‘Beden dili’ ve vurgu ses tonlarından oluşan diksiyonumuza aşırı dikkat etmeliyiz.

Sözün Özü:  Yukarıdan aşağı saydığımız maddeleri hafızamıza kazıyalım. Bilgilerimizi hâl ve hareketlerimize yansıtalım. Kurduğumuz Etkin İletişim ile Mutlaka kazanan .iyilerden olalım. Adımızı Şampiyonlar Listesine yazdıralım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir